23.11 - 14:06

Відмова від вакцинації неможлива: альтернативи їй немає, а користь в рази перевищує загрози


 

Декілька невдалих щеплень і від медичної процедури почали масово відмовлятися в Україні. Але ж насправді ін’єкції проти інфекційних хвороб просто необхідні. І йти на такий ризик не варто.

Здавна люди помічали, що ті, хто вже переболів на такі хвороби, як віспа, кір, краснуха і т.д. не хворіють на них вдруге. Це пояснюється тим, що при першій зустрічі із вірусом створюється така собі «імунологічна пам'ять». Вона захистить організм від повторного зараження, коли наступного разу людина знову зіткнеться із цим мікробом. У цьому і є вся суть вакцинації. Людині вводять пасивний чи мертвий мікроорганізм і в ній проти вірусу починає активно діяти природний комплекс захисних засобів. У результаті, при майбутній зустрічі пацієнта із збудником хвороби, але вже активним та агресивним, його організм матиме надійний внутрішній захист, що унеможливить зараження.

Варто пам’ятати, що всі щеплення мають свої шляхи, схему введення та терміни застосування. Вакцини виробляють імунітет, який потрібен з метою забезпечення організму захисту від конкретного вірусу. Вони використовуються у медичній практиці вже багато років. І за цей проміжок часу їх ефективність та безпека неодноразово була доведена в багатьох державах.

Більшість дітей відразу після народження мають слабкий імунітет. При грудному вигодовуванні він стає сильнішим, оскільки в молоці матері є антитіла, які підвищують внутрішній захист маляти. Інший спосіб – штучний імунітет, який вводять шляхом вакцинації. Дитина таким чином буде захищена від вірусів, котрі ще декілька десятиліть назад були найстрашнішими для життя людства.

Уперше медична вакцинація проведена у 19 столітті англійцем Дженером. Він вводив своїм пацієнтам збудника коров’ячої віспи з метою їх захисту від більш небезпечного її виду – натуральної віспи. Для цього навіть в Лондоні створили медпункт для щеплення проти віспи. У наступному столітті успішно запровадили вакцинацію проти сказу, що раніше призводив до смерті.

Щоб щеплення пройшло вдало та безпечно, треба його робити при відповідних умовах. Сюди можна віднести те, що вакцина має бути якісною, тримати її необхідно з дотриманням усіх норм, саме щеплення особі потрібно проводити тільки згідно з інструкцією, і немало важливим є обов’язкова перевірка імунної системи пацієнта ще до самої процедури. Адже в цей час у людини не повинно бути різних гострих інфекційних процесів.

Трапляються, звичайно, і випадки неприємної післявакцинальної реакції організму. Але це найчастіше просто свідчить про ефективність проведеної процедури. Так, наприклад, гарячка після щеплення говорить про те, що імунна система вступила в «роботу» з отриманим матеріалом збудника і йде формування стійкого захисту проти нього. У будь-якому випадку, ризик поствакцинальних реакцій і ускладнень незрівнянно нижчий за ризик, на який ми наражаємо своє здоров’я і життя, залишаючись незахищеними перед справжньою грізною небезпекою – інфекціями.

На сьогодні вакцинаціє в Україні є обов’язковою. Без відповідного підтвердження з приватної чи державної клініки про наявність щеплення дитину не візьмуть до дитячого садочку, школи. А в деяких професіях люди без такої ж довідки  не зможуть працювати. При відмові від вакцинації ці правила обходять, просто на всього купуючи потрібні підтвердження з лікарні. Це, за словами лікарів, призводить до того, що такі люди не тільки в зоні ризику, але й набагато частіше хворіють навіть звичайними застудами.

Педіатр, кандидат медичних наук Євген Комаровський розповідає, що ефективність щеплення залежить від трьох умов: від якості самої вакцини, від стану здоров'я конкретної людини, а також від часу і умов, при яких це щеплення робиться. Є список конкретних протипоказань, які лікар визначає індивідуально. «Якщо ви живете на дальньому хуторі, тоді можете не метушитися. У місті шансів не стикнутися з грипом у вас немає, а імунітет у більшості при нашій екології, харчуванні і іншому – самі знаєте який. Так що ця «рулетка» – не на вашу користь», – додає він.

Міністерство охорони здоров’я інформує, що кожна четверта дитина в нашій країні помирає від дифтерії. У переліку Міністерства серед небезпечних інфекцій можна побачити такі, як туберкульоз, гепатит В, дифтерія, кашлюк, правець, кір, паротит, краснуха, поліомієліт та гемофільна інфекція.

Неодноразово можна було почути інформацію про те, що нібито найчастіше з метою економії, щеплення нам дістаються неякісні та з терміном придатності, який давно вичерпався. Але на подібні непідтверджені факти директор Департаменту материнства, дитинства та санаторного забезпечення Раїса Мойсеєнко розповідає, що вакцини, що використовуються наразі в Україні, є перевіреними і цілком безпечними. Також вона наголошує, що ці препарати застосовують в найбільш розвинених державах світу.

Президент Асоціації фармацевтичних виробників Петро Багрій зазначає, що кожна партія вакцин, які завозять до нас, перевіряється в лабораторіях. «У флакончику 10 доз вакцин, 9 людей живі й здорові, а один – помер. Де логіка? Якщо б вакцина була погана, то мало б щось статися із усіма 10. Інше питання, коли лікарі зробили щеплення людині, якій вакцинація була протипоказана».

Населення Землі цілком залежне від вакцинації. Відмова від неї була б безглуздим рішенням, оскілки це призведе до безперервного потоку небезпечних і смертельних інфекцій. Практика застосування щеплень є у всьому світі. Як не дивно, чим цивілізованіша держава, тим більший список обов’язкових для введення вакцин. Найбільш для медична процедура поширена в європейських країнах і США.

Якщо ж думати про те, чим можна замінити цю медичну процедуру, то рішення не знайдете, оскільки іншого способу не існує. За словами колишнього міністра охорони здоров’я Миколи Поліщука, це найкращий метод запобігання інфекційним хворобам. І користі від них, як він стверджує, у рази більше, ніж загроз.

Савенко Олеся

 

Ключевые слова:
bigmir)net TOP 100 Яндекс.Метрика

При использовании информации в печатном или электронном виде ссылка на www.neboley.com.ua обязательна.
Интернет–издание не несет ответственность за достоверность информации, размещенной в разделах народной медицины. Предупреждаем, прежде чем воспользоваться рецептами нетрадиционной медицины обязательно посоветуйтесь с врачом.
За содержание рекламы ответственность несет рекламодатель.

Электронная почта портала: info@neboley.com.ua