24.10 - 22:34

Зв'язок між коронавірусом і офтальмологією


 

Коронавірус являє собою широке сімейство вірусів, які зазвичай вражають тільки тварин, хоча деякі з цих вірусів мають здатність передаватися від тварин до людей. Вони можуть бути причиною виникнення багатьох хворіб від звичайної застуди до більш серйозних захворювань.

За даними Американської Академії Офтальмології, за деякими оцінками новий спалах коронавірусу може викликати кон'юнктивіт, оскільки можливо, що він передається при вдиханні частинок, що містять вірус, або при попаданні більших крапель при чханні на кон'юнктиву. У зв'язку з цим повідомляється, що пацієнти у яких поряд з респіраторними симптомами відзначається кон'юнктивіт, або ж члени їх сімей, можуть бути заражені даним захворюванням.

Цей тип коронавірусу називається SARS-COV-2, який вперше був виявлений в грудні 2019 китайському місті Ухань, викликає хворобу відому як COVID 19, яка може привести до важких респіраторних інфекцій, включаючи пневмонію. У постраждалих виникають такі симптоми як лихоманка, кашель і кон'юнктивіт, які можуть з'явитися через 2-14 днів після контакту з вірусом. Крім того, згідно з аналізом опублікованому в журналі «The Lancet», пацієнти можуть передавати вірус, ще до появи перших симптомів захворювання. Хоча, здається, що цей новий коронавірус не так серйозний, як SARS-COV який почався в Китаї в 2002 р або не настільки смертоносний як MERS-CoV (виявлений в 2012 році в Саудівській Аравії), він швидко поширився в інші країни, ставши причиною значної кількості летальних випадків. За даними Американської Академії Офтальмології, вірус поширюється повітряно крапельним шляхом через невеликі краплинні частинки, що утворюються при кашлі або чханні інфікованої людини, також він може поширитися при контакті з об'єктом зараженим вірусом, якщо після цього люди торкаються рота, носа або очей. При цьому вірус може викликати кон'юнктивіт або передаватися при попаданні крапельних частинок на кон'юнктиву. Тому у пацієнтів, які звертаються з приводу кон'юнктивіту і мають респіраторні симптоми, а також виїжджали за кордон, особливо в райони з активними спалахами захворювання можна потенційно розглядати як носіїв вірусу SARS-COV-2.

Асоціація Американських офтальмології посилається на звіт на тему виникнення кон'юнктивіту при коронавірусу в Jornal of Medical Virologi Study. Слід звернути увагу, що симптоматика з боку органу зору у більшості пацієнтів з COVID-19 може бути відсутньою. Мається на увазі, що це пов'язано відсутністю реплікації вірусу в кон'юнктиві. Так, в період з 26 січня по 9 лютого 2020 року було проаналізовано 30 випадків пацієнтів з діагностованим COVID-19, серед яких у 29 осіб був виявлений SARS-CoV-2 у виділеннях з кон'юнктиви, що було підтверджено методом ПЛР. І лише у 1 пацієнта були клінічні прояви кон'юнктивіту.

Дані деяких звітів Американської Асоціації офтальмологів рекомендують фахівцям, які зустрічаються з пацієнтами, у яких можна припустити вірусний кон'юнктивіт, належним чином захистити рот, ніс і очі. Вірус викликає COVID-19, з більшою часткою сприйнятливий до спирто і хлорвмісних дезінфектантів, зазвичай застосовується в офтальмології для дезінфекції інструментів, обладнання та меблів в кабінеті. Для запобігання передачі вірусу рекомендується використовувати ті ж заходи дезінфекції, як і для запобігання інших вірусних інфекцій перед та після прийому кожного пацієнта.

Профілактична дезінфекція починається негайно при виникненні загрози захворювання. Включає заходи гігієни, часте миття рук з милом і протирання їх шкірними антисептиками, регулярне провітрювання приміщень, проведення вологого прибирання. Гігієнічну обробку рук з використанням спиртовмісних шкірних антисептиків слід проводити після кожного контакту з шкірних покривів хворого (потенційного хворого), його слизових оболонок, виділень, пов'язок і предметів догляду, а також об'єктів, що знаходяться в безпосередній близькості від хворого. Медичний персонал не повинен доторкатися до очей, носа, рота, руками, в тому числі в рукавичках. Рекомендовано вивчити історію пацієнта до того як запросити його в кабінет. Обмежити кількість супроводжуючих пацієнта осіб. При виборі методу обстеження критично підходити до питання необхідності даного обстеження для постановки діагнозу. По можливості уникати процедур, пов'язаних з обстеженням на близькій відстані, наприклад біомікроскопію. Вибирати методи дослідження, які можуть скоротити час контакту з пацієнтом та отримати необхідну інформацію. При оцінці гостроти зору просити пацієнта прочитати найдрібніший текст, а не рухатися по таблиці зверху вниз. По можливості зберігати дистанцію більше 1 метра від пацієнта і поверхонь з боку пацієнта. Рекомендується користуватися спеціальними захисними екранами. Однак ці екрани не можуть запобігти контамінації обладнання та поверхонь з боку пацієнта. Самі екрани можуть бути джерелами інфікування персоналу та інших пацієнтів. Екрани також не можуть бути заміною ретельної обробки поверхонь обладнання після кожного пацієнта. Пацієнтам з нежиттю, кашлем або симптомами застуди рекомендують одягати маски на час обстеження. Пацієнту не слід розмовляти під час обстеження на щілинній лампі, лікарю також слід утримуватися від розмов. Якщо лікарю хочеться потерти очі, або навіть поправити окуляри - використовуйте чисту серветку, не робіть це руками. Якщо необхідно торкнутися очей - наприклад, потерти їх або закапати краплі, ретельно вимийте руки з милом протягом не менше 20 секунд. Використовуйте зволожуючі краплі з тривалим ефектом - щоб знизити кількість закапувань і бажання потерти очі.

Для пацієнтів, які використовують контактні лінзи, незалежно від природи запального процесу, використання контактних лінз слід призупинити в тому випадку, коли у пацієнтів температура або симптоми респіраторного захворювання. Пацієнти, які використовують окуляри повинні бути поінформовані про необхідність їх дезінфекції. Особливо це стосується пацієнтів з пресбіопією, які часто користуються окулярами надягаючи і знімаючи їх кілька разів протягом дня.

Сучасний медичний центр ЛМЦ пропонує повний спектр послуг офтальмології, лазерну корекцію зору, лікування катаракти катаракти і глаукоми, мікрохірургію ока, лікування зору у дітей.

Як заявлено, на веб - сторінці Міністерства Охорони здоров'я Іспанії, спеціального лікування нового коронавіруса поки не існує, хоча і застосовуються деякі антивірусні препарати, які продемонстрували певну ефективність. Однак існує безліч методів лікування, що дозволяють контролювати симптоми захворювання, в зв'язку з чим органи охорони здоров'я налаштовані оптимістично щодо прогнозу лікування коронавіруса.

 

Ключевые слова:
Читайте также:

Neue Forschung: Wie man Herzinsuffizienz mit Leichtigkeit vermeidet

Eine kürzlich von einer Gruppe von Wissenschaftlern durchgeführte Studie ergab, dass bereits eine einfache Maßnahme wie der Verzehr der richtigen Menge an Obst und Gemüse das Risiko einer Herzinsuffizienz erheblich senken kann.
Подробнее »»

New research: how to avoid heart failure with ease

A recent study conducted by a group of scientists found that something as simple as eating the right amount of fruits and vegetables can significantly reduce the risk of developing heart failure.
Подробнее »»

Новое исследование: как избежать сердечной недостаточности с легкостью

Недавнее исследование, проведенное группой ученых, выяснило, что простая вещь как правильное употребление фруктов и овощей может значительно снизить риск развития сердечной недостаточности.
Подробнее »»

Нове дослідження: як уникнути серцевої недостатності з легкістю

Недавнє дослідження, проведене групою вчених, з'ясувало, що проста річ, як правильне вживання фруктів та овочів, може значно знизити ризик розвитку серцевої недостатності.
Подробнее »»

Какие яйца более полезны: куриные или перепелиные

Яйца – это ценный источник белка и других полезных питательных веществ.
Подробнее »»

bigmir)net TOP 100 Яндекс.Метрика

При использовании информации в печатном или электронном виде ссылка на www.neboley.com.ua обязательна.
Интернет–издание не несет ответственность за достоверность информации, размещенной в разделах народной медицины. Предупреждаем, прежде чем воспользоваться рецептами нетрадиционной медицины обязательно посоветуйтесь с врачом.
За содержание рекламы ответственность несет рекламодатель.

Электронная почта портала: info@neboley.com.ua