15.10 - 12:49

Відповідь вчених: чому шум шкідливий для здоров'я


 

Мешкаючи в мегаполісі, ми не помічаємо, як шум впливає на наше здоров’я. Містянам навіть не має, коли про це задуматися, адже у голові вирують думки про нескінченні списки must do. І лише, коли настачає час йти у відпустку, ми відчуваємо помітну втому і прагнемо якнайшвидше вирушити у спокійне й тихе місце.

Насправді учені зацікавилися впливом шуму на наш організм ще у середині двадцятого століття. Тоді вони помітили зв’язок між підвищеним тиском своїх пацієнтів та їхнім життям поблизу гучних міських об’єктів, таких як аеропорт або шосе. Більш нові дослідження довели, що шум винен у нашому безсонні, стресі, хворобах серця і проблемах зі слухом. Науковці навіть дали цьому явищу назву – noise pollution (шумове забруднення).

За даними всесвітньої організації охорони здоров’я, 750 мільйонів жителів Західної Європи щорічно втрачає три мільйони років здорового життя через зайвий шум. Кожен дев’ятий житель планети має проблеми зі слухом і близько половина з них може втратити слух назавжди.

Доцент Університету Пенсильванії Матіас Баснер пропонує декілька способів, які повернуть життя у тихе русло:

- повідомляй, якщо тобі надто шумно;
- вивчай звукову непроникність, обираючи житло;
- серйозно поговори з дітьми про небезпеку надмірного шуму;
- обирай для відпочинку тихі місця;
- використовуй навушники із шумопоглинанням.

А ось тиша, навпаки, нас зцілює. Дослідження науковців доводить, що беззвучне середовище допомагає мишам продукувати нові клітини мозку, що, ймовірно, вказує на перспективні напрямки у пошуках засобів, які боротимуться з депресією. У свою чергу психологи радять занурюватися в тишу для розслабляючих практик. Адже відсутність звуків заспокоює, налаштовує на зв'язок із собою та навколишнім світом.

 cosmo.com.ua 

Ключевые слова:
Читайте также:

Яке взуття краще купити дитині на літо

Купівля взуття для дитини на літо - важливий аспект догляду за її здоров'ям та комфортом
Подробнее »»

Butter, Hüttenkäse, Zitrone: Hausmittel, die Ihr Gesicht verjüngen

Gerade im Sommer oder an heißen Tagen können Naturprodukte wie Butter, Sauerrahm und Zitrone eine hervorragende Abkühlung des Gesichts sein.
Подробнее »»

Вершкове масло, сир, лимон: домашні засоби, які допоможуть омолодити обличчя

Натуральні продукти, такі як вершкове масло, сметана та лимон, можуть стати відмінними засобами для охолодження обличчя, особливо влітку або у спекотний день.
Подробнее »»

Вдохновение в каждом плоде: польза бананов в уходе за кожей и волосами

Бананы – не только вкусный перекус для желудка, но источник полезных веществ для красоты.
Подробнее »»

Inspiration in jeder Frucht: Vorteile von Bananen für die Haut- und Haarpflege

Bananen sind nicht nur ein leckerer Snack für den Magen, sondern auch eine Quelle nützlicher Substanzen für die Schönheit.
Подробнее »»

bigmir)net TOP 100 Яндекс.Метрика

При использовании информации в печатном или электронном виде ссылка на www.neboley.com.ua обязательна.
Интернет–издание не несет ответственность за достоверность информации, размещенной в разделах народной медицины. Предупреждаем, прежде чем воспользоваться рецептами нетрадиционной медицины обязательно посоветуйтесь с врачом.
За содержание рекламы ответственность несет рекламодатель.

Электронная почта портала: info@neboley.com.ua