19.06 - 21:43

«Відкладене материнство»: штрих моди чи шанс в майбутньому?


 
«Прагни не до того, щоб домогтися успіху, а до того щоб твоє життя мало сенс»

Золя Еміль

У шаленому ритмі життя нам не вистачає часу на себе, на близьких людей, на особисті стосунки. Ми часто відкладаємо справи «на завтра». Сучасна жінка, отримавши диплом, мріє про самореалізацію, кар’єрний ріст, успіх у роботі, тим самим відкладаючи материнство на невизначений термін. Про те, що таке відкладене материнство, як відбувається процедура кріоконсервації та коли найкраще заморожувати клітини розкаже Цепенда Ольга Петрівна - лікар акушер-гінеколог, репродуктолог, спеціаліст УЗД медичного центру «Клініка професора Стефана Хміля».

Лікар акушер-гінеколог, репродуктолог Цепенда Ольга Петрівна

Що ж таке «відкладенне материнство»?

Це унікальна можливість тимчасово відтермінувати сімейні плани без шкоди для здоров’я майбутнього потомства завдяки новітній методиці швидкого заморожування яйцеклітин. Іншими словами - це можливість продовжити репродуктивний вік жінки, адже, оптимальним дітородним періодом прийнято вважати проміжок з 20 до 35 років. Насправді для значної кількості жінок вагітність після сорока років не є примхою, а необхідністю. Дехто виходить заміж вдруге і виникає бажання мати спільних дітей, а деякі жінки тривалий час лікувались від безпліддя, щоб хоча б один раз стати мамою. Шанси на вагітність після 40-ка невисокі, це пов’язано з низкою факторів, про які ми поговоримо пізніше.

Пані Ольго, в чому полягає суть  кріоконсервування яйцеклітин і навіщо його здійснюють?

Тривалий час вважалося, що заморожування яйцеклітин є утопічним проектом, оскільки використовувався метод повільної заморозки. При цьому дуже складно було не пошкодити структуру мембран клітин і в результаті більшість ооцитів виявлялися нежиттєздатними. Дана проблема і дала поштовх до розробки нової технології швидкої заморозки.

Нині у країнах Європи розгортається справжній бум заморозки яйцеклітин, адже, для цілеспрямованих і ділових представниць прекрасної статі, бажаючих спершу збудувати кар’єру, подібний метод дає можливість здійснити свою мрію,а після – обдумано вагітніти і народжувати. Кріоконсервування - це спосіб призупинити біологічні процеси в клітинах під впливом низьких температур, зберігаючи життєдіяльність клітин після відігрівання. У своїй практиці ми використовуємо метод вітрифікацікаціі (швидкої заморозки) яйцеклітин, при цьому не відбувається кристалізація рідини, а клітина набуває аморфного стану, що зберігає її цілісність і життєздатність.

Згідно зі статистикою, народжені діти за допомогою кріотехнологій, нічим не відрізняються від діток, зачатих природнім шляхом.

В яких випадках жінки звертаються в клініку з проханням заморозити яйцеклітини?

Ще недавно дану процедуру проводили переважно за медичними показами жінкам, які ще не виконали свій дітородний план, а саме:

- перед проведенням хіміо- чи променевої терапії при певних онкологічних захворюваннях;
- при деяких формах ендометріозу, оскільки дане захворювання має хронічний перебіг і супроводжується зменшенням кількості фолікулів в яєчниках;
- перед планованим об’ємним оперативним втручанням на органах малого тазу;
- у випадках, коли неможливо запліднити яйцеклітину спермою чоловіка в програмі ЕКЗ (відсутність сперматозоїдів здатних до запліднення, відсутність чоловіка в день пункції). А також тоді, коли неможлива вітрифікація ембріонів ( по релігійних переконаннях).

Сьогодні це важливий напрямок в галузі репродуктології. Зазвичай звертаються жінки 30-35 років (бувало і молодші), які не планують в найближчий час вагітніти з різних особистих причин (надмірна зайнятість, відсутність партнера, нестабільна фінансова ситуація, шкідливі умови праці), а також жінки, що знаходяться в групі ризику (рання менопауза у близьких родичів).

Скажіть, будь ласка, який вік є оптимальним для проведення заморозки яйцеклітин?

Природа наділила жінок репродуктивним потенціалом ще внутрішньоутробно. Яєчники жінки є так званим «сховищем» яйцеклітин і їхня кількість є індивідуальною і генетично обумовленою. У дівчат, що знаходяться в утробі матері близько 7 мільйонів яйцеклітин, при народженні їхня кількість становить 1-2 млн., а на початку статевого дозрівання вже 500-300 тисяч. Сукупність фолікулів (яйцеклітин) називається оваріальним резервом. Під час кожного менструального циклу зростає декілька десятків фолікулів, відбувається селекція і тільки одному з них вдається вирости більше 18 мм та вступити у фазу овуляції, інші піддаються зворотньому розвитку. Після 27 років оваріальний резерв жінки починає знижуватися, особливо різко знижується після 36. Існують фактори, які знижують оваріальний резерв (пренесені оперативні втручання на органах малого тазу, ендометріоз, новоутвори на яєчниках, шкідливі умови праці ).

Приблизно у 35-40 років, коли досягнуті визначені кар’єрні цілі, присутні фінансова та соціальна стабільність, є кохана людина, виникає бажання реалізувати материнський інстинкт, проте біологічний вік жінки і її яйцеклітин проходять асинхронно і яйцеклітина «старіє» значно швидше ніж іі власниця. Негативні фактори сучасного життя (стреси, шкідливі звички, погана екологія і т.д.) залишають відбиток на якості статевих клітин. Таким чином, в більш зрілому віці збільшується ризик народження дітей з хромосомними аномаліями. Отож, чим швидше жінка задумається над збереженням своєї фертильності, тим краще. Оптимальним є вік – до 35 .

Кріоконсервація яйцеклітин є розумною інвестицією у майбутнє, адже, заморозивши ооцити, жінка значно збільшує шанс на народження здорової дитини навіть після 40.

Розкажіть детальніше як проходить процедура?

Програма складається з двох етапів. Спершу проводиться консультування, загальне обстеження жінки та оцінка репродуктивної системи. Визначається оваріальний резерв та індивідуально обирається протокол стимуляції суперовуляції. У випадку зниженого оваріального резерву проводиться «м’яка» стимуляція. Далі пацієнтку очікує пункція фолікулів з аспірацією яйцеклітин. Отримані яйцеклітини в ембріологічній лабораторії вітрифікують та поміщають у кріосховище, де вони можуть зберігатися протягом багатьох  років. Наступний етап розпочинається тоді, коли жінка готова до вагітності і полягає у розморозці яйцеклітин і заплідненні їх спермою партнера. Отримані ембріони культивують (спостерігають та оцінюють їхній розвиток) і через 3-5 днів переносять у порожнину матки.

Протипоказань до заморозки яйцеклітин не існує. Бувають протипоказання щодо гормональної стимуляції, в такому випадку проводиться «банкінг ооцитів» - накопичення яйцеклітин в природному циклі.

«Відкладене материнство» - це не заклик до пізніх пологів, а можливість відтермінувати материнство на більш сприятливий і благополучний період, зберігаючи при цьому високу якість молодих яйцеклітин.

 

Ключевые слова:
bigmir)net TOP 100 Яндекс.Метрика

При использовании информации в печатном или электронном виде ссылка на www.neboley.com.ua обязательна.
Интернет–издание не несет ответственность за достоверность информации, размещенной в разделах народной медицины. Предупреждаем, прежде чем воспользоваться рецептами нетрадиционной медицины обязательно посоветуйтесь с врачом.
За содержание рекламы ответственность несет рекламодатель.

Электронная почта портала: info@neboley.com.ua