22.08 - 10:54

Їжа майбутнього. Вчені роблять ставки на давно забутий продукт


 

Їжа майбутнього. Вчені роблять ставки на давно забутий продукт

Останні кілька десятиліть вчені буквально кричать про те, що глобальне потепління змінить наше звичне життя, зокрема й набір продуктів, до яких ми звикли.

Однак не варто впадати у відчай, вчені знайшли давно забутий продукт, який може знову опинитися на нашому столі, пише Express.

У процесі досліджень зміни клімату вчені з'ясували, що найбільше постраждають звичні для нас культури — рис, кукурудза, соєві боби. Їх буде набагато складніше вирощувати. Але є альтернатива — плоди хлібного дерева.

Ці плоди мають деякі подібності з картоплею — вони без кісточок і крохмалисті, містять безліч корисних мінералів і вітамінів, а також багаті на клітковину. Приготовані плоди хлібного дерева набувають текстури, яка схожа на свіжоспечений хліб, а тому цей продукт можна готувати різноманітними способами — смажити, готувати на пару, ферментувати і навіть зробити з нього борошно.

Батьківщиною рослини вважається Нова Гвінея, острови Малуку та Філіппіни. Однак під час колоніальної експансії території проживання хлібного дерева значно розширилися — тепер воно зустрічається у 90 країнах Південної та Південно-Східної Азії, Центральної Америки, Африки та Карибського басейну.

"Плоди хлібного дерева — це забутий і недостатньо використовуваний вид, який виявився відносно стійким у наших прогнозах зміни клімату. Це хороша новина, тому що деякі інші основні продукти, на які ми покладаємося, не такі стійкі", — зазначає автор статті вчений-кліматолог, професор Деніел Хортон з Північно-Західного університету Іллінойсу.

У процесі реалізації стратегії адаптації до зміни клімату професор Хортон разом із колегами провели експеримент, щоб перевірити, як хлібне дерево зможе адаптуватися до нових кліматичних умов. Для цього команда змоделювала два сценарії кліматичних змін у 2060-2080-х роках.

Перший сценарій враховує зростання парникових газів, другий — за якого викиди стабілізуються. Результати дослідження приємно здивували вчених — виявилося, що райони, які придатні для вирощування хлібного дерева, практично не зменшаться. До того ж, команда дослідників виявила, що території, придатні для вирощування цієї рослини можуть значно розширитися — особливо в країнах Африки на південь від Сахари. На цій території культура не вирощується, але згодом може стати одним із найважливіших та найстабільніших джерел їжі.

Вчені зазначають, що ще плюсами хлібного дерева є те, що вони є багаторічними та врожайними, що дозволить отримувати більше продуктів за менших витрат ресурсів, зокрема й води. Крім того, ці культури більш стійкі до посухи та спеки.

"Дерева хлібного дерева можуть жити десятиліттями і приносити велику кількість плодів щороку. У деяких культурах існує традиція садити хлібне дерево при народженні дитини, щоб у неї була їжа на все життя", — зазначає у своєму дослідженні біолог рослин та експерт з плодів хлібного дерева, доктор Найрі Зерега із Північно-Західного університету.
На думку вченого-еколога Люсі Янг, також із Північно-Заходу, плоди хлібного дерева в перспективі можуть полегшити продовольчу кризу в найбільш уразливих країнах. Адже ці регіони не пристосовані для вирощування рису та пшениці, тоді як плоди хлібного дерева дозволять цим регіонам виробляти продукти харчування на місцевому рівні.

У результатах своїх досліджень професор Зерега та його колеги дійшли висновку, що людству необхідно розширити список використовуваних продовольчих культур, адже з 400 тисяч описаних видів ми зараз використовуємо лише маленьку частину. Тоді як існують давно забуті, але перспективніші сільськогосподарські культури.

https://sundaynews.info/

 

Ключевые слова:
Читайте также:

Wie regelmäßige sportliche Aktivitäten zur psychischen Gesundheit beitragen

Sportliche Aktivitäten wirken sich positiv auf die körperliche Gesundheit aus, ihre Wirkung auf die psychische Verfassung ist jedoch nicht weniger wichtig
Подробнее »»

Связь группы крови человека и риска тромбообразования: новые научные открытия

Группа крови является одним из важнейших биологических факторов, определяющих не только совместимость для переливания крови, но и может оказывать влияние на здоровье человека
Подробнее »»

Der Zusammenhang zwischen menschlicher Blutgruppe und Thromboserisiko: neue wissenschaftliche Erkenntnisse

Die Blutgruppe ist einer der wichtigsten biologischen Faktoren, der nicht nur die Verträglichkeit für Bluttransfusionen bestimmt, sondern auch einen Einfluss auf die menschliche Gesundheit haben kann
Подробнее »»

Związek między grupą krwi człowieka a ryzykiem zakrzepicy: nowe odkrycia naukowe

Grupa krwi to jeden z najważniejszych czynników biologicznych, który decyduje nie tylko o zgodności krwi z transfuzją, ale może mieć także wpływ na zdrowie człowieka
Подробнее »»

The connection between a person's blood type and the risk of thrombosis: new scientific discoveries

Blood type is one of the most important biological factors that determines not only compatibility for blood transfusions, but can also have an impact on a person's health
Подробнее »»

bigmir)net TOP 100 Яндекс.Метрика

При использовании информации в печатном или электронном виде ссылка на www.neboley.com.ua обязательна.
Интернет–издание не несет ответственность за достоверность информации, размещенной в разделах народной медицины. Предупреждаем, прежде чем воспользоваться рецептами нетрадиционной медицины обязательно посоветуйтесь с врачом.
За содержание рекламы ответственность несет рекламодатель.

Электронная почта портала: info@neboley.com.ua