26.05 - 16:03

Чим небезпечний глютен та в яких продуктах міститься


 

Чи такий страшний глютен, як його малюють. У якому разі треба відмовлятись від глютену, а в якому – навіть не думай.

М’який і хрусткий круасан, повітряні французькі багети, ароматний домашній хліб.

Чи знаєш ти, що такою спокусливою випічка виходить, в основному, завдяки глютену – складному рослинному білку.

Одні кажуть, глютен небезпечний для нашого організму, інші – що навпаки.

Розбираймось разом, чи треба нам відмовлятись від глютеновмісних продуктів вже сьогодні? Чи спокійно їсти улюблені круасанчики й далі?

Що таке глютен
Глютен (клейковина) – різновид білка, що міститься в насінні злакових. Саме йому тісто зобов’язане своєю здатністю тягнутися і приймати різну форму. Глютен є у багатьох звичних продуктах, таких як макаронні вироби й хліб.

Кому протипоказаний глютен
Є 1% людей на планеті, яким їсти глютен справді дуже небезпечно.

Це пов‘язано з аутоімунною хворобою – целіакією.

Коли люди з таким діагнозом їдять глютен, порушується всмоктування поживних речовин організмом.

І, як наслідок, людина не доотримує життєво необхідні елементи – залізо, фолієву кислоту тощо.

Таким людям протипоказані навіть 150 міліграмів глютену.

А діагностують целіакію лише аналізом крові на антитіла та біопсією.

Чому не треба сідати на безглютенову дієту
Якщо ти не належиш до 1 % людей, яким протипоказані глютеновмісні продукти, то Міністерство охорони здоров’я не радить повністю відмовлятися від продуктів з глютеном та переходити їхніх на безглютенові двійники.

Бо люди, які відмовляються від всіх продуктів з глютеном, виключають з раціону цілозернові злаки, які містять висівки з пшениці, вівса, ячменю, жита.

А ці злаки забезпечують наш організм клітковиною, важливими вітамінами та поживними речовинами, як залізо, кальцій та білок.

Краще вже припини їсти печиво, сосиски, білий хліб, кетчуп тощо.

Ці продукти, окрім безневинного глютену, містять і досить небезпечні трансжири, консерванти та цукор.

Таким чином, відмовляючись від них, люди почуваються здоровіше саме через те, що не їдять всі вищеперелічені складники, а не глютен.

От їх сміливо й викидай з раціону.

До того ж, не існує науково-обґрунтованих досліджень, які підтверджують, що безглютенові продукти є корисними чи допомагають втратити вагу людям без непереносності глютену.

Адже глютен у безглютенових продуктах зазвичай замінюють вже справді шкідливим жиром і цукром.

Чому деякі люди страждають непереносимістю глютену
Непереносимість глютену часто обумовлена ​​спадковими факторами, проте тут також важлива роль роботи імунної системи, наявності інфекцій та дотримання певного раціону харчування.

Хоч би що там було, непереносність не завжди проявляється однаково: розрізняють три основних види захворювань: целіакія, чутливість до глютену і пшениці, а також алергія на пшеницю.

В яких продуктах не міститься глютену?
Натуральне молоко і продукти з нього;
яйця;
гриби, ягоди, фрукти та овочі;
свіжа риба і м’ясо без маринадів і приправ;
всі види бобових культур;
горіхи, насіння;
гречана, пшоняна крупа, рис;
сухофрукти;
компот, сік, чай, натуральна кава;
мед.

https://newsyou.info/


 

Ключевые слова:
bigmir)net TOP 100 Яндекс.Метрика

При использовании информации в печатном или электронном виде ссылка на www.neboley.com.ua обязательна.
Интернет–издание не несет ответственность за достоверность информации, размещенной в разделах народной медицины. Предупреждаем, прежде чем воспользоваться рецептами нетрадиционной медицины обязательно посоветуйтесь с врачом.
За содержание рекламы ответственность несет рекламодатель.

Электронная почта портала: info@neboley.com.ua