|
|||||||||
|
|
||||||||
26.05 - 07:14
Цікаві факти про молоко| Питание
![]() Молоко і молочні продукти – важлива частина нашого раціону. А їх значення в раціоні дітей взагалі важко переоцінити. Але чи багато нам відомо про молоко? Ми підготували для вас добірку цікавих фактів про цей чудовий продукт. У чому цінність молока? Молоко – унікальний за своїм складом продукт. Його основу складає вода – 87%, а в інших 13% міститься близько 80 мінеральних елементів, необхідних для нормального росту і функціонування організму людини – вітаміни (A, групи В, С, D, Е), білки, вуглеводи, жири і мікроелементи ( кальцій, фосфор, рибофлавін, калій, ніацин, магній). Цікаво, що коров’яче молоко містить в 300 разів більше білка казеїну (джерела восьми незамінних для людини амінокислот), ніж грудне молоко. А як щодо бактерій? Раніше молоко часто ставало джерелом хвороб. Щоб вирішити цю проблему французький мікробіолог Луї Пастер винайшов метод термообробки молока, який був названий на його честь – пастеризація. При пастеризації знищуються хвороботворні бактерії, але недоторканими залишаються корисні елементи, більш стійкі до впливу високої температури. Тому термін придатності такого молока – кілька днів. Потім вони перетворюються в бактерії, в молоці починаються процеси бродіння і перед вживанням його необхідно прокип’ятити. На жаль, при кип’ятінні руйнується багато корисних речовин, і користь від молока різко зменшується. Яке молоко можна не кип’ятити? дівчинка п'є молокоПарне молоко можна пити спокійно – але тільки протягом 1,5-2 годин після надою. У цей час діють захисні речовини, що виробляються молочними залозами корови. Потім дія цих природних антисептиків слабшає, і бактерії починають свою роботу. Але є й інший варіант. Ще в середині XX століття вчені розробили надійний і хороший метод термообробки – ультрапастеризація. Ця «розумна» технологія дозволяє зберегти максимальну кількість вітамінів і мікроелементів, і при цьому знищити всі шкідливі бактерії і спори. А якщо бактерій немає, молоко не потребує кип’ятіння. Саме тому інститут харчових технологій США назвав ультрапастеризацію «найбільшим досягненням харчових технологій ХХ століття» Скло, ПЕТ-пляшка, поліетиленова плівка або картонний пакет? Хоча скло і є інертним матеріалом, який не вступає в реакцію з продуктом, воно має ряд недоліків. Світло сонця і люмінесцентних ламп в торговому залі проникає крізь прозору упаковку, провокуючи незначну зміну смаку та, головне, запускаючи процес окислення продукту. ПЕТ-пляшка має обмежені бар’єрні властивості – вона пропускає світло (якщо прозора) і кисень, що значно скорочує терміни зберігання молока. М’яка упаковка з поліетилену найдешевша, але продукт в ній зберігається від 2 до 5 діб. Ідеальною упаковкою для молока вважається картонний пакет Тетра Пак, який складається з 6-ти різних верств і забезпечує герметичність, захист від світла, повітря, вологи і впливу інших зовнішніх факторів.
invaders.com.ua Ключевые слова:
|
|||||||||
Читайте также:
How classical music affects the human psycheClassical music has a multifaceted effect on the human psyche, helping to improve emotional state and cognitive functions Как классическая музыка влияет на психику человекаКлассическая музыка оказывает многогранное влияние на психику человека, способствуя улучшению эмоционального состояния и когнитивных функций Почему важно обращаться к психологу при разводе?Развод — одно из самых стрессовых и эмоционально трудных событий в жизни Health Benefits of LemonLemon is a citrus fruit known for its bright flavor and rich content of vitamin C Користь лимона для здоров'яЛимон - це цитрусовий плід, відомий своїм яскравим смаком і багатим вмістом вітаміну C. Цей вітамін відіграє ключову роль у зміцненні імунної системи, підвищуючи опірність організму до різних захворювань |
|||||||||
|