|
|||||||||
|
|
||||||||
01.03 - 22:33
Аналіз на печінкові проби| Медицина
Печінка – один із найважливіших органів людини. Вона синтезує жовч, регулює обмін жирів, білків та вуглеводів, бере участь в утворенні деяких гормонів, накопичує запас енергії, вітамінів та інших поживних речовин. Крім того, печінка виконує функцію фільтру, оскільки здатна знешкоджувати більшість токсинів та шкідливих речовин. На функціональність органу впливає багато чинників, тому його захворювання досить розповсюджені серед дорослого населення. Одним із основних методів діагностики патологій печінки є аналіз на печінкові проби, який дозволяє виявити порушення різного характеру навіть при стертій клінічній картині.
Для чого проводиться аналіз на печінкові проби?Найчастіше дослідження призначається для діагностики різних захворювань печінки. Крім того, метод використовується для обстеження пацієнтів після отруєння алкоголем та токсичними речовинами. Нерідко він необхідний як для загальної оцінки функцій печінки та жовчних протоків, так і для контролю динаміки захворювання під час проведення терапії. Також аналіз на печінкові проби необхідний при лікуванні гепатотоксичними препаратами для контролю роботи печінки та жовчного міхура.
Основні показники аналізу на печінкові пробиПри проведенні дослідження крові на печінкові проби визначаються наступні показники: 1. Білірубін. Це барвник, який надає сечі жовтий колір, утворюється в печінці та селезінці в результаті розпаду частини клітин гемоглобіну. При підвищенні його концентрації у пацієнтів виникає жовтяниця. Також завищені показники можуть вказувати на розвиток цирозу, гепатиту та інших захворювань печінки. 2. Загальний білок. Підвищений рівень загального білку – це результат інфекційних або аутоімунних захворювань, злоякісних пухлин. 3. АЛТ (аланінамінотрансфераза) та АСТ (аспартатамінотрансфераза). Відхилення цих показників від норми може вказувати не лише на ураження печінки, а й на хвороби серцево-судинної системи, нирок, підшлункової залози. 4. ГГТ (гама-глутамілтрансфераза). Підвищений рівень може виникнути при жовчнокам’яній хворобі, цирозі печінки, пухлинах, отруєнні, а також запаленні підшлункової залози та навіть раку простати. 5. Лужна фосфатаза (ЛФ). Підвищені показники можуть вказувати на отруєння алкоголем, злоякісні пухлини чи інші серйозні проблеми зі здоров’ям. 6. ЛДГ (лактатдегідрогеназа). Найчастіше визначення ЛДГ необхідне для контролю гострих станів, щоб при необхідності своєчасно скорегувати терапію. Детальніше дізнатися про показники та вартість аналізу на печінкові проби можна за посиланням https://nikolab.com.ua/uk/prices/1002-3/.
Коли призначається аналіз?Лікар призначає дослідження на печінкові проби, якщо пацієнт звертається з такими скаргами: • гіркий присмак у роті; • нудота; • блювання; • біль у животі; • зміна кольору сечі; • пожовтіння склер очей та шкіри (жовтяниця); • біль або дискомфорт у правому підребер’ї; • діарея. Також аналіз включається в програму діагностики у випадку, якщо виявлено збільшення розмірів печінки, пухлини чи інші патологічні процеси. Дослідження може проводитися з профілактичною метою при хронічних захворюваннях печінки, жовчного міхура та його протоків. Здати аналіз на печінкові проби можна в медичній лабораторії «НІКОЛАБ» https://nikolab.com.ua.
Як правильно підготуватися до дослідження?Забір крові для аналізу на печінкові проби проводиться з вени натщесерце. Крім того, на етапі підготовки до дослідження слід дотримуватися простих рекомендацій: 1. Напередодні необхідно виключити з раціону жирні страви. 2. Мінімум за півгодини до здачі крові варто відмовитися від тютюнопаління. 3. Не менше ніж за 3 дні потрібно відмовитися від вживання спиртних напоїв. 4. Перед дослідженням необхідно уникати стресу та надмірних фізичних навантажень. Безпосередньо перед здачею крові рекомендується посидіти хоча б 10-15 хвилин біля кабінету, щоб повністю заспокоїтися. Правильна підготовка допоможе отримати максимально точні дані, що дуже важливо для поставки правильного діагнозу та вибору оптимальної лікувальної тактики.
Ключевые слова:
|
|||||||||
Читайте также:
Названо найбільш корисну крупу для здоров'яДослідники продовжують вивчати корисність різних продуктів для здоров'я людини, і одним з результатів цих досліджень є виявлення найкориснішої крупи. 6 najbardziej szkodliwych pokarmów dla wątroby: zwiększ swoją świadomość zdrowotnąWątroba to niezwykle ważny narząd odpowiedzialny za oczyszczanie organizmu z toksyn oraz wytwarzanie żółci niezbędnej do prawidłowego trawienia. Die 6 schädlichsten Lebensmittel für die Leber: Steigern Sie Ihr GesundheitsbewusstseinDie Leber ist ein äußerst wichtiges Organ, das dafür verantwortlich ist, den Körper von Giftstoffen zu reinigen und Galle zu produzieren, die für eine ordnungsgemäße Verdauung notwendig ist. Top 6 Most Harmful Liver Foods: Raise Your Health AwarenessThe liver is an extremely important organ responsible for cleansing the body of toxins and producing bile, which is necessary for proper digestion. Топ-6 самых вредных продуктов для печени: повышайте сознание о вашем здоровьеПечень – чрезвычайно важный орган, ответственный за очищение организма от токсинов и выработку желчи, необходимой для правильного пищеварения. |
|||||||||
|