|
|||||||||
|
|
||||||||
13.06 - 19:46
10, 15 чи 20 % жирності: нутриціолог розповідає, яка сметана корисніша| Здоровье
10, 15 чи 20 % жирності: нутриціолог розповідає, яка сметана кориснішаБез сметани складно уявити запашні млинці, наваристий борщ або літню окрошку, сезон якої незабаром почнеться. Але який відсоток жирності у найкориснішої сметани? Про це виданню «Чемпіонат» розповіла лікар-нутриціолог Ната Гончар. Натуральна сметана виготовляється із вершків та закваски. Остання потрібна, щоб запустити реакцію кисломолочного бродіння та перетворити вихідні рідкі вершки на щільну й густу масу. Натуральні молочнокислі бактерії відновлюють функції шлунково-кишкового тракту, покращують травлення та активують процес очищення організму. Щоб сметана стала потрібною жирності, її стабілізують і доводять відсоток жирності до потрібного за допомогою знежиреного молока, а не штучних добавок та загусників. Справжня сметана може бути жирністю менше 10 % і не має містити нічого, крім молочного жиру. Будь-які добавки, включаючи крохмаль та підсилювачі смаку, перетворюють продукт на фальсифікат. За жирністю сметану ділять на види:
Натуральна сметана з різним відсотком жирності не завдає шкоди організму, якщо ви не перевищуєте допустимі норми вживання й у вас немає проблем зі здоров’ям, таких як:
Для дієтичного харчування та людей із надмірною вагою краще вибирати сметану з жирністю від 10 % до 15 % або зовсім замінити її грецьким йогуртом чи термостатною сметаною з 10 % жирності. Також класичну сметану з молока можна замінити на веганську сметану з тофу, горіхів кеш’ю або насіння соняшника. Сметана корисна і багата на пребіотики (речовини, що допомагають захищати кишківник), вітамінами B2, B3 (він же PP), B12 та аскорбінову кислоту. У сметані з жирністю від 30 % міститься лецитин, який дозволяє холестерину відкладатися на стінках судин. Окрім того, до складу кисломолочного продукту входить велика кількість мінеральних речовин:
Що жирніша сметана, то вона густіша, ніжніша, її смак більш насичений і вершковий. Низькожирна сметана з 10-15 % жирності найчастіше зустрічається на полицях магазинів. Вона низькокалорійна порівняно з іншими сортами сметани та заправками, тому може стати частиною дієтичного раціону. Корисна людям, яким протипоказані жирні продукти, і водночас зберігає корисні поживні та смакові якості. Крім того, така сметана має невеликий глікемічний індекс, що захищає від різкого стрибка інсуліну у крові. У сметани середньої жирності (20-30 %) калорійність вища, але підвищення жирності наділяє продукт цинком та холестерином, які корисні для здоров’я чоловіків. Цинк та холестерин беруть участь у синтезі тестостерону та позитивно впливають на його зростання. У такої сметани ідеальна консистенція та збалансований смак, вона підходить для приготування багатьох страв і використовується кондитерами для створення тіста, випічки та кремів. «Особисто я раджу поєднувати жирну сметану із зеленню та свіжими некрохмалистими овочами без термічної обробки», — наголошує нутриціолог. Справжня густа сільська сметана (її жирність вище 30 %) буде корисною у розумних кількостях і за відсутності індивідуальної незносності лактози. Жирну сметану можна використовувати у високожирових низьковуглеводних протоколах харчування. Сметана 10-15 % ідеальна для заправки салату та легких десертів, підходить для дієтичного харчування. Сметана 20 % — найкраще доповнення до борщу та універсальна основа страв. Сметана 25-30 % — головний інгредієнт кондитерів для створення кремів та десертів. Можна використовувати на низьковуглеводних та кето-протоколах.
Ключевые слова:
|
|||||||||
Читайте также:
Named useful substitutes for waterНазваны полезные заменители водыВода – это жизнь. Названі корисні замінники водиWas Sie über gynäkologische Operationen wissen müssenAus unterschiedlichen Gründen kann es sein, dass Frauen zu unterschiedlichen Zeitpunkten in ihrem Leben eine Operation durch einen gynäkologischen Chirurgen benötigen. Co powinnaś wiedzieć o chirurgii ginekologicznejKobiety mogą potrzebować operacji u chirurga ginekologa w różnych momentach życia z różnych powodów. |
|||||||||
|