11.05 - 10:10

Які симптоми вказують на дисбаланс гормонів?


 

Внаслідок тривалого впливу стресового фактора більшість жінок та чоловіків, стикнулися з його наслідками, й гормональні порушення не є виключенням. Саме про симптоми та інші ймовірні причини порушення з’ясуємо далі.

Гормони слугують так званими реагентами нашого тіла. Ці потужні речовини продукуються в ендокринних залозах та забезпечують належне функціонування багатьох процесів в організмі. Відповідно при гормональному дисбалансі відбувається порушення рівня певного гормону, його стає занадто багато, або навпаки виникає дефіцит. При цьому спричинити серйозні наслідки для організму можуть навіть незначні коливання.

Сам по собі гормональний дисбаланс охоплює ряд різних патологій, що пов’язані з гормональним порушенням.

Окремо розглядають гормони, рівень яких коливається упродовж життя, насамперед при природному старінні організму.

Відповідно, коли у роботі ендокринних залоз виникає збій, гормональний дисбаланс спричиняє ряд патологічних порушень.

Які симптоми вказуватимуть на розвиток гормонального дисбалансу?

Насамперед відзначимо, що клінічна картина залежатиме від того, який гормон або залоза не працюють належним чином. При цьому симптоми, що виникають є різноманітними:

збільшення маси тіла, або навпаки раптова втрата ваги;
швидка стомлюваність;
м’язова слабкість;
біль та набряк в суглобах;
сповільнення/прискорення ЧСС;
надмірне потовиділення;
підвищена чутливість до холоду або тепла;
спрага;
постійне відчуття голоду;
зниження лібідо, безпліддя;
депресія, дратівливість;
сухість шкіри, ламкість та випадіння волосся, поява стрій на шкірі або висипань.

Як стає помітно, вищезазначені симптоми неспецифічні, тобто вони можуть виникати не тільки при гормональному порушенні, а й при інших патологічних станах.

Окремо виділяють розвиток гормонального порушення у жінок, у яких найпоширенішим гормональним дисбалансом є синдром полікістозних яєчників. Так жінки репродуктивного віку можуть стикатися з розладами у вигляді рясних або нерегулярних місячних, гірсутизму або втрати волосся, больових відчуттів під час статевого акту, сухості піхви.

У чоловічої статі одним із ймовірним проявом гормонального дисбалансу є коливання рівня тестостерону. Наприклад, при його недостатньому продукуванні, у чоловіків виникають скарги у вигляді гінекомастії, еректильної дисфункції, зменшення оволосіння та ін.

Причини гормонального дисбалансу

Різноманіття причин даного порушення залежатиме й від того, які гормони або залози вражені. До найбільш поширених провокуючих факторів відносять:

приймання певних лікарських препаратів, проходження гормональної терапії або хімієтерапії;
новоутворення (наприклад, гіпофіза);
розлади харчування;
розвиток інфекційного процесу;
вплив стресового фактора;
травми;
наявність в анамнезі захворювань (наприклад, ЦД, гіпо- або гіпертиреоз).
У жінок причини, що пов’язані з репродуктивними гормонами, включають розвиток менопаузи, період вагітності та лактації, приймання протизаплідних препаратів.

Діагностика та тактика лікування

Діагностування гормонального збою включатиме проведення комплексного обстеження: фізикальний огляд та збір анамнезу на основі даних клінічної картини. У результаті отриманої інформації призначаються діагностичні обстеження: лабораторні дослідження крові, гінекологічний огляд у жінок або огляд уролога для чоловіків, УЗД. За наявністю показань додатково можливе призначення біопсії, рентгенографії, МРТ.

Лікування гормонального дисбалансу буде залежати від того, що його викликало. Тому насамперед проводиться лікування основного захворювання з наступним призначенням гормональних препаратів.

До найбільш поширених методів відносять естрогенну терапію (наприклад при симптомах менопаузи), антиандрогенні препарати (при високому рівні чоловічих статевих гормонів), терапія гормонами щитоподібної залози (при гіпотиреозі) та ін.

Також вагому роль у врегулюванні рівня гормонів становить внесення корективів у спосіб життя пацієнта. Насамперед це нормалізація маси тіла, збалансоване харчування, фізична активність.

Пам’ятайте, що гормональний дисбаланс може викликати ряд серйозних ускладнень, тому важливо якомога швидше звернутися за лікуванням. Обрати відповідно клініку або отримати консультацію у лікаря ендокринолога можливо скориставшись Всеукраїнським каталогом клінік ITMED.

https://newsyou.info/

 

Ключевые слова:
bigmir)net TOP 100 Яндекс.Метрика

При использовании информации в печатном или электронном виде ссылка на www.neboley.com.ua обязательна.
Интернет–издание не несет ответственность за достоверность информации, размещенной в разделах народной медицины. Предупреждаем, прежде чем воспользоваться рецептами нетрадиционной медицины обязательно посоветуйтесь с врачом.
За содержание рекламы ответственность несет рекламодатель.

Электронная почта портала: info@neboley.com.ua