10.10 - 19:01

Що таке грип, навіщо та чим краще вакцинуватися?


 

З приходом осені починається кампанія сезонної вакцинації від грипу. Що таке грип, навіщо та чим краще вакцинуватися?

Грип – гостра респіраторна інфекція, яка викликається вірусом грипу і циркулює по всьому світу.

Зберегти собі і своїм рідним здоров’я допоможе вакцинація від грипу. Вакцинуватися можна у будь-якій клініці після консультації з сімейним лікарем чи педіатром.

Найкращий час для вакцинації – до початку активної циркуляції вірусу і протягом усього епідеміологічного сезону, до березня місяця включно. Щеплення від грипу показано робити щорічно.

 

Навіщо вакцинуватися від грипу?

Захворювання може викликати значні ускладнення: ураження нервової системи, отит, синусит, гайморит, пневмонія, перикардит, бронхіт, запальні процеси в м’язах і суглобах.

Профілактика грипу шляхом вакцинації дітей і дорослих – простий, надійний і ефективний спосіб уникнення захворювання.

В 2021 році ВООЗ прогнозує циркуляцію в Україні 4 штами вірусу грипу:

• H1N1;

• H3N2;

• Вірус B/Washington/02/2019(B Victoria);

• Вірус B/Phuket/3073/2013(B/Yamagata)

Наприклад, саме ці штами увійшли в склад чотирьохвалентної вакцини від грипу – ДжіСі Флю Квадривалент.

Вакцинація від грипу дозволена дорослим і дітям з 6-ти місяців. Дітям, які вакцинуються вперше, рекомендоване двократне введення вакцини з інтервалом щонайменше 4 тижні. Імунна відповідь формується 2-3 тижні і зберігається до 1-го року.

 

Чи можна вацинуватися вагітній жінці?

Вакцинуватися вагітним жінкам можна і навіть потрібно. Адже вагітні жінки перебувають у групі ризику захворіти більш важкою формою грипу з супутніми серйозними ускладненнями. Тож дуже важливо щоб вагітна жінка вчасно щепилась від грипу. Завдяки вакцинації, вона імунізує не тільки себе, але і плід. Таким чином формується захисний імунітет у дитину від грипу протягом перших місяців життя.

Коли можна вакцинуватися вагітній жінці: у будь-якому триместрі.

Вакцина від грипу протипоказана: пацієнтам з гіперчутливістю до компонентів вакцини, пацієнтам з лихоманкою, хронічною хворобою нирок, печінковою недостатністю, особам, в яких спостерігались судоми протягом року перед щепленням, особам з імунодефіциом.

 

Кому першим потрібно робити вакцину від грипу

Першочергово зробити щеплення від грипу треба людям, які входять до "зони ризику". Це ті люди, які багато спілкуються з іншими й мають найбільші шанси зараження тобто: медики, вчителі чи вихователі, поліцейські.

Старші люди також знаходяться у ризиковій групі, тому їм варто зробити вакцинування від грипу.

Не менш важливо вакцинуватися проти грипу дітям яким не виповнилось 5 років, вагітним на будь-якому терміні, людям похилого віку, а також тим, у кого є різноманітні хронічні захворювання.

 

Ключевые слова:
bigmir)net TOP 100 Яндекс.Метрика

При использовании информации в печатном или электронном виде ссылка на www.neboley.com.ua обязательна.
Интернет–издание не несет ответственность за достоверность информации, размещенной в разделах народной медицины. Предупреждаем, прежде чем воспользоваться рецептами нетрадиционной медицины обязательно посоветуйтесь с врачом.
За содержание рекламы ответственность несет рекламодатель.

Электронная почта портала: info@neboley.com.ua