|
|||||||||
|
|
||||||||
08.03 - 14:09
Кому загрожує целіакія: коментар дієтологів| Здоровье
Целіакія є достатньо поширеним системним аутоімунним захворюванням. Результати дослідження вчених з Королівства Нідерланди свідчать про те, що харчування протягом перших років життя дитини, починаючи із введення прикорму, може впливати на ризик целіакії, повідомляють в Асоціації дієтологів України Діти у віці 12 місяців, у дієті яких присутні у достатній кількості овочі, цільні злаки та олії мають нижчий ризик виникнення целіакії у віці шість років із співвідношенням шансів 0.67 (95% ДІ 0.53-0.84). Аналогічна тенденція спостерігається у дітей, у харчуванні яких домінують м’ясо, молоко та злакові продукти – відносний ризик 1.18 (95% ДІ 0.96-1.46). Целіакія є достатньо поширеним системним аутоімунним захворюванням, яке вражає близько 1%-3% загальної популяції. Концепція атоімунного патогенезу целіакії підтримується визначенням у генетично-схильних суб’єктів продукції аутоантитіл, переважно до тканинної трансглутамінази 2 (TG2A) з наступним розвитком запалення у слизовій оболонці тонкої кишки. Останні дослідження почали проливати світло на вплив дієти на виникнення та перебіг хронічних захворювань. Зокрема, визначена потенційна користь від дотримання середземноморської та інших дієт із переважним вмістом рослинної їжі для попередження аутоімунних та запальних захворювань. Головними механізмами виникнення запалення при надмірному вживанні червоного м’яса та насичених жирів вважаються порушення композиції кишкової мікробіоти, зрушення імунної регуляції та потенціювання запалення. Читайте також Ризик целіакії у дітей залежить від країни проживання Водночас, дотепер не було достатньо вивчене питання впливу дієтичних особливостей у ранньому дитячому віці на ризик розвитку целіакії. Тому дослідниками було прийняте рішення проаналізувати дані популяційного проспективного дослідження у Роттердамі, в яке включались діти з 2002 по 2006 роки. У віці приблизно один рік батьків просили заповнити опитувальник, який включав 200 харчових продуктів з тих, що традиційно вживають голландські діти молодшого віку. Учені ідентифікували загалом 1997 дітей, щодо яких батьки надали інформацію про харчування та в яких було визначено антитіла до тканинної трансглутамінази 2 (TG2A). Результати спостережень дозволяють дійти до висновку, що здорове та збалансоване харчування зменшує ризик аутоімунних запальних процесів, які характерні для целіакії. Потрібні подальші дослідження для з’ясування можливостей попередження цього захворювання за рахунок певних дієтичних інтервенцій у дітей, які мають спадкову схильність. health.unian.ua Ключевые слова:
|
|||||||||
Читайте также:
Nowe badania: jak z łatwością uniknąć niewydolności sercaNiedawne badanie przeprowadzone przez grupę naukowców wykazało, że coś tak prostego, jak spożywanie odpowiedniej ilości owoców i warzyw, może znacznie zmniejszyć ryzyko rozwoju niewydolności serca. Neue Forschung: Wie man Herzinsuffizienz mit Leichtigkeit vermeidetEine kürzlich von einer Gruppe von Wissenschaftlern durchgeführte Studie ergab, dass bereits eine einfache Maßnahme wie der Verzehr der richtigen Menge an Obst und Gemüse das Risiko einer Herzinsuffizienz erheblich senken kann. New research: how to avoid heart failure with easeA recent study conducted by a group of scientists found that something as simple as eating the right amount of fruits and vegetables can significantly reduce the risk of developing heart failure. Новое исследование: как избежать сердечной недостаточности с легкостьюНедавнее исследование, проведенное группой ученых, выяснило, что простая вещь как правильное употребление фруктов и овощей может значительно снизить риск развития сердечной недостаточности. Нове дослідження: як уникнути серцевої недостатності з легкістюНедавнє дослідження, проведене групою вчених, з'ясувало, що проста річ, як правильне вживання фруктів та овочів, може значно знизити ризик розвитку серцевої недостатності. |
|||||||||
|