05.03 - 16:34

Чому кровоточать ясна і що з цим робити


 

Кровоточивість ясен не можна ігнорувати. Вона може бути симптомом серйозних проблем зі здоров’ям і передвісницею втрати зубів.
Чому кровоточать ясна
Зуби тільки здаються міцними, а ясна — надійними. Насправді у них досить багато ворогів, кожен з яких здатний викликати проблеми з ротовою порожниною. Ось найпоширеніші причини кровоточивості ясен:

Зубний камінь. Якщо зубний наліт не видаляти регулярно, в тому числі з допомогою стоматолога, день за днем він буде ставати все товстішим і твердішим і одного разу перетвориться на повноцінний зубний камінь. Бактерії, які живуть в ньому — основна причина гінгівіту. А кровоточивість при чищенні зубів або використання зубної нитки — перший симптом цього захворювання.
Занадто енергійне чищення зубів. Щітка невідповідної жорсткості або, наприклад, неакуратний рух зубною ниткою може пошкодити ясна і викликати невелику кровотечу. До речі, через таку подряпину можна занести інфекцію, яка спровокує подальше поява рожевої піни.
Дефіцит вітамінів. Вітаміни впливають на стан судин (міцність їх стінок) і згортання крові. У деяких випадках при нестачі вітамінів судинні стінки стоншуються, а тому кровотеча може викликати будь-яке, навіть легке вплив на зуб або десну. На щастя, при повноцінному харчуванні з такою проблемою ви навряд чи зіткнетеся.
Діабет (переддіабетичні стани). Це гормональне захворювання, крім іншого, знижує опірність ясен інфекцій. Тому діабетикам потрібно дуже уважно ставитися до гігієни порожнини рота.
Вагітність або прийом деяких гормональних контрацептивів. Зміни гормонального фону знову-таки впливають на стан тканини ясен: вона легше набрякає, стає більш пухкою і, як наслідок, менш стійкою до пошкоджень.
Надмірно жорстка установка протезів. Стоматологічні протези є однією з найбільш частих причин розвитку гінгівіту. Якщо у вас в роті є будь-яка ортопедична конструкція, гігієнічні процедури повинні бути особливо ретельним і регулярними.
Внутрішні захворювання. Кров на зубній щітці може бути симптомом куди більш неприємних недуг, ніж гінгівіт. Зокрема, так проявляють себе порушення згортання крові, гастрит, цироз печінки і навіть ВІЛ. Але, сподіваємося, це не ваш випадок.
Чи можна не звертати уваги на кровоточивість ясен
Ні. Навіть якщо ви на 100% впевнені, що по-справжньому неприємних внутрішніх порушень у вас немає, рожеву піну не варто ігнорувати.
По-перше, гінгівіт підступний. Хоча ясна можуть бути опухлими червоними і легко кровоточити при чищенні зубів, найчастіше вони не болять, а тому гінгівіт не сприймається як щось серйозне. Між тим викликане бактеріями запалення розвивається, викликаючи постійний неприємний запах з рота, а потім прогресує в більш складну форму — пародонтит. А це вже запалення пародонту — тканин ясен, які безпосередньо утримують зуб. Пошкоджена ясна відступає, зуби починають хитатися, а потім випадають.
По-друге, бактерії в роті розмножуються і можуть потрапити в кровотік. Звідки вони атакують вже не тільки порожнину рота, але і внутрішні органи. Розлади травлення, підвищення ризику інсульту або серцевого нападу, неприємності з підшлунковою залозою — воно вам треба?

Як лікувати кровоточивість ясен
Оптимальний варіант — віднести щелепу до стоматолога. У цього медика достатньо кваліфікації, щоб швидко з’ясувати, чому кровоточать ясна.
Якщо проблема носить суто стоматологічний характер, дантист почистить порожнину рота, відкоригує положення протезів (якщо вони є), розповість, як зняти запалення і якою зубною щіткою і пастою треба користуватися саме вам.

Якщо винен дефіцит вітамінів, фахівець порекомендує максимально ефективну (з урахуванням віку, статі, навантажень) вітамінну добавку, від якої стане краще не тільки зубам, але і організму в цілому.

Якщо під підозрою виявляться гормональні причини і внутрішні захворювання, стоматолог відправить на консультацію до терапевта, а вже той дасть направлення на всі необхідні аналізи та обстеження.

Що можна зробити прямо зараз
З’їсти морозиво чи випити холодної води. Холод звужує судини, зменшить швидкість поширення можливої інфекції і, швидше за все, зупинить кровотечу. Можна прикласти до ясен марлевий тампон, змочений у крижаній воді.

Спробуйте також прополоскати рот стоматологічним ополіскувачем або змастити ясна стоматологічним гелем.

Не використовуйте спиртові та сольові розчини: при запаленні ясен вони лише погіршують стан.

А ось з бабусиними засобами будьте обережні! Стоматологи похмуро жартують, що народні рецепти — прекрасний спосіб тимчасово зняти симптоми і ускладнити проблему. Наприклад, популярні полоскання ромашкою або евкаліптом на перших порах допоможуть позбутися від кровоточивості за рахунок дубильних речовин. Але в перспективі ті ж дубильні речовини прискорять відкладення зубного каменю з усіма витікаючими з цього наслідками.

Що робити, щоб ясна більше не кровоточили
Займайтеся профілактикою:

Чистіть зуби не рідше двох разів в день. Щітка повинна бути середньої жорсткості або м’якою.
Кожні півроку відвідуйте стоматолога і дотримуйтесь його рекомендацій.
Збалансуйте раціон і скоротіть кількість цукру.
Киньте пити і курити. Тютюн і алкоголь додатково дратують слизову оболонку рота та знижують місцевий імунітет, а значить, ясна можуть кровоточити частіше, ніж хотілося б.

ukrhealth.net

Ключевые слова:
Читайте также:

Сливочное масло, творог, лимон: домашние средства, которые помогут омолодить лицо

Натуральные продукты, такие как сливочное масло, сметана и лимон могут стать отличными средствами для охлаждения лица, особенно летом или в жаркий день.
Подробнее »»

Яке взуття краще купити дитині на літо

Купівля взуття для дитини на літо - важливий аспект догляду за її здоров'ям та комфортом
Подробнее »»

Butter, Hüttenkäse, Zitrone: Hausmittel, die Ihr Gesicht verjüngen

Gerade im Sommer oder an heißen Tagen können Naturprodukte wie Butter, Sauerrahm und Zitrone eine hervorragende Abkühlung des Gesichts sein.
Подробнее »»

Вершкове масло, сир, лимон: домашні засоби, які допоможуть омолодити обличчя

Натуральні продукти, такі як вершкове масло, сметана та лимон, можуть стати відмінними засобами для охолодження обличчя, особливо влітку або у спекотний день.
Подробнее »»

Вдохновение в каждом плоде: польза бананов в уходе за кожей и волосами

Бананы – не только вкусный перекус для желудка, но источник полезных веществ для красоты.
Подробнее »»

bigmir)net TOP 100 Яндекс.Метрика

При использовании информации в печатном или электронном виде ссылка на www.neboley.com.ua обязательна.
Интернет–издание не несет ответственность за достоверность информации, размещенной в разделах народной медицины. Предупреждаем, прежде чем воспользоваться рецептами нетрадиционной медицины обязательно посоветуйтесь с врачом.
За содержание рекламы ответственность несет рекламодатель.

Электронная почта портала: info@neboley.com.ua