04.03 - 13:51

Чому люди товстіють після 40 років і як це виправити


 

Про те, як зберегти гарну фігуру, коли метаболізм і гормони працюють проти вас.
Деякі люди після 40 років починають набирати вагу, незважаючи на те, що харчування і рівень фізичної активності не змінюються.

Навіть якщо ви раніше активні, в тілі вже запущений процес старіння: сповільнюється обмін речовин, знижується кількість м’язової маси і деяких гормонів, важливих для підтримки гарної фігури. Розберемо причини появи зайвої ваги і розповімо, як з цим боротися.

Сповільнюється метаболізм
У масштабному дослідженні 2010 року протестували понад 8 тисяч людей різного віку і з’ясували, що у дорослих після 40 років базовий метаболізм зменшується на 3,1–3,3%.

Це означає, що тіло в стані спокою спалює на 50-60 кілокалорій в день менше. Здається, що це не надто багато, але якщо не змінити рівень фізичної активності і звичну дієту, ви можете набрати три кілограми за рік.

Що з цим робити

Треба переглянути своє харчування і знизити споживання калорій. Якщо ви хочете скинути вагу, скоротіть кількість швидких вуглеводів, хоча б приблизно вважайте споживані калорії і намагайтеся не перевищувати денну норму.

Пам’ятайте, що навіть невеликі зміни ведуть до значних результатів у довгостроковій перспективі. Урізавши свій раціон на 60-100 кілокалорій і зробивши харчування більш здоровим, ви закладете міцний фундамент для збереження гарної фізичної форми на довгі роки.

Втрачається м’язова маса
Після 50 років м’язова маса зменшується дуже швидко — до 15% в рік. Однак процес втрати м’язів і сили запускається вже після третього десятка. Згідно з дослідженням 2013 року, різниця в кількості м’язової маси в людей до 40 і після 40 років становить від 16,6 до 40,9%.
Вікові зміни, відсутність фізичного навантаження, зниження рівня тестостерону — все це негативно впливає на кількість м’язової маси, а на її обслуговування організм витрачає чимало калорій. Втрачаючи м’язи, ви ще більше зменшує метаболізм і збільшуєте свій шанс набрати зайві кілограми.

Що робити

Якщо ви досі не займалися спортом, саме час почати. Силові тренування в поєднанні з високим споживанням білка допоможуть вам підтримати і збільшити м’язову масу.

Змінюється гормональний фон
У жінок після 35 років спостерігається спад вироблення естрогену, що з часом призводить до менопаузи і настання клімаксу. І хоча надлишок естрогену сприяє накопиченню жиру, його недолік також погано позначається на вазі. Перехід до періоду постменопаузи характеризується збільшенням кількості абдомінального жиру і рівня глюкози та інсуліну.

У чоловіків рівень тестостерону знижується після 30, але це стає особливо помітно саме після 40 років. Згідно дослідженню 1991 року, у чоловіків після 39 років рівень вільного тестостерону (не зв’язаного з білками) знижується приблизно на 1,2% кожен рік.

Депресія, зниження лібідо, втрата м’язової маси і збільшення відсотка жиру — все це ознаки зниження рівня тестостерону.

Що робити

Перевірте щитоподібну залозу — орган, що безпосередньо задіяний у виробництві гормонів. Близько 20% жінок після 40 років страждають від проблем з щитовидною залозою. Якщо ви відчуваєте себе млявим і набираєте вагу без очевидних причин, запитаєте лікаря, варто пройти тест на гормональний баланс. Можливо, гормональна терапія допоможе вам уникнути набору ваги.

Крім того, є природні способи вітаміни: силові тренування, високобілкова дієта без вживання цукру, відсутність стресу.

Після 40 років можна підтримувати хорошу фізичну форму, особливо якщо здорове харчування і тренування стануть частиною вашого способу життя. І хоча час працює проти вас, у 40 років ви цілком можете виглядати краще, ніж в 30.

ukrhealth.net

Ключевые слова:
Читайте также:

Wirksame Methoden zur Verwendung ätherischer Öle zur Bekämpfung von Akne im Gesicht

Pickel im Gesicht können ein eher unangenehmes Phänomen sein, das das Aussehen und das Wohlbefinden einer Person erheblich beeinträchtigt.
Подробнее »»

Effective methods of using essential oils to fight acne on the face

Pimples on the face can be a rather unpleasant phenomenon that significantly affects a person's appearance and well-being.
Подробнее »»

Эффективные методы использования эфирных масел для борьбы с прыщами на лице

Прыщи на лице могут быть довольно неприятным явлением, что оказывает существенное влияние на внешний вид и самочувствие человека.
Подробнее »»

Ефективні методи використання ефірних олій для боротьби з прищами на обличчі

Прищі на обличчі можуть бути досить неприємним явищем, що суттєво впливає на зовнішній вигляд та самопочуття людини.
Подробнее »»

Сухие губы: эффективные методы лечения в домашних условиях

Воздух зимнего сезона часто взрывается отражающейся на нашей коже сухости, в частности на нежной коже губ.
Подробнее »»

bigmir)net TOP 100 Яндекс.Метрика

При использовании информации в печатном или электронном виде ссылка на www.neboley.com.ua обязательна.
Интернет–издание не несет ответственность за достоверность информации, размещенной в разделах народной медицины. Предупреждаем, прежде чем воспользоваться рецептами нетрадиционной медицины обязательно посоветуйтесь с врачом.
За содержание рекламы ответственность несет рекламодатель.

Электронная почта портала: info@neboley.com.ua