03.06 - 09:30

Щоб очі не хворіли: офтальмолог назвала найпоширеніші помилки своїх пацієнтів


 

Кажуть, що очі – це дзеркало душі. Але чи завжди ми добре про них піклуємося? Нью-Йоркський офтальмолог Діба Чоудрі розповіла про найпоширеніші помилки, яких припускаються її пацієнти.

На тему того, що категорично не можна робити, коли хочете мати здорові очі, з нею поспілкувалося видання Health.

1) Спати в контактних лінзах

Існує кілька видів лінз, які, за інструкцією, можна не виймати на ніч. Але Чоудрі все одно цього не радить, оскільки коли рогівці бракує кисню, на ній чудово розмножуються бактерії.

За даними Американської академії офтальмології, ризик виникнення виразки рогівки у 10-15 разів вищий у тих людей, які упродовж тривалого періоду часу носять лінзи.

Зі слів Чоудрі, нічого страшного, якщо ви 20 хвилин подрімали у лінзах (хоча, звісно, краще, щоби такого не траплялося). Але в жодному разі не можна одразу ж їх виймати. Коли ваші очі пересохли, ви можете разом із лінзами віддерти верхній шар своєї рогівки. Офтальмолог радить зачекати 20-30 хвилин та закрапати "штучні сльози", а вже потім вийняти лінзи та на решту дня віддати перевагу окулярам.

2) Терти очі

"Іноді ваші очі сверблять, і вам треба їх потерти, але найкраще торкатися їх лише через заплющені повіки", - радить лікар.

Інакше ж результатом тертя очей можуть стати пошкоджені судинки, а ще запалення – адже слизова оболонка легко хапає бруд і мікробів.

3) Не показуватися щороку лікареві

Від своїх пацієнтів Чоудрі нерідко чує, що вони вже 12 років не були в офтальмолога, оскільки прекрасно бачать. Насправді ж зміни гостроти зору – зовсім не найважливіша причина, з якої треба регулярно показуватися лікареві.

"Справа в тім, що треба перевіряти здоров'я ока в цілому: за оком немає больових рецепторів, тож якщо у вас пошкоджена судина, або є пухлина за оком, ви можете не знати про це, доки це не почне позначатися на зорі, або ще гірше", - наголошує лікар.

4) Цілими днями (а то й ночами) не відлипати від гаджетів

Деякі лікарі вважають, що світло від комп’ютерів, планшетів та інших девайсів шкодить очам так само, як ультрафіолет. До того ж, тривале перебування перед екраном загрожує перенапругою очей та головним болем.

Чоудрі радить кожні 20 хвилин перериватися, щоби впродовж 20 секунд подивитися на якийсь віддалений предмет, сфокусувати погляд на чомусь, активно покліпати.

5) Малювати "стрілки" на слизовій повік

Цей прийом часто використовують візажисти, але офтальмолог категорично не радить так робити. Адже тоді олівець або лайнер змішується зі сльозою, а часточки макіяжу можуть бути "укомплектовані" мікробами. Якщо ж на вас контактні лінзи, через ці часточки очі ще й отримуватимуть менше кисню.

6) Використовувати рідину для лінз, самі лінзи чи краплі, якщо в них збіг термін придатності

Важко встояти перед бажанням трохи зекономити, але краще викинути такий продукт. І в жодному разі не можна промивати лінзи нестерильними речовинами, наприклад, водою з крану. Це загрожує розвитком дуже небезпечної інфекції - Acanthamoeba keratitis.

7) Надто покладатися на краплі від почервоніння очей

Вони звужують судини, і завдяки цьому ваші очі не виглядають такими почервонілими. Але якщо там є якась серйозна проблема – краплі лише замаскують її та дадуть тимчасовий ефект. Якщо ви страждаєте на часте почервоніння та подразнення очей, із цим треба йти до лікаря.

8) Нехтувати темними окулярами

Узимку темні окуляри ще потрібніші, ніж улітку, каже Чоудрі, адже сонячні промені відбиваються від снігу. Брак належного захисту від ультрафіолету загрожує опіками рогівки, появою плям на білках очей, навіть ракових новоутворень на очних яблуках.

life.pravda.com.ua

Ключевые слова:
bigmir)net TOP 100 Яндекс.Метрика

При использовании информации в печатном или электронном виде ссылка на www.neboley.com.ua обязательна.
Интернет–издание не несет ответственность за достоверность информации, размещенной в разделах народной медицины. Предупреждаем, прежде чем воспользоваться рецептами нетрадиционной медицины обязательно посоветуйтесь с врачом.
За содержание рекламы ответственность несет рекламодатель.

Электронная почта портала: info@neboley.com.ua