05.01 - 11:52

Ця популярна страва містить важливі речовини для серця, кісток та зміцнення імунітету


 

Ще наші прабабці вважали його лікувальним, та й у наш час медики радять хворим варити бульйон із справжньої сільської курки. А близько десяти років тому лікарі з Небраски довели лікувальні властивості такої страви, пише газета Експрес. Під час експерименту одним пацієнтам давали пити холодну воду, іншим -- гарячу, а третій групі -- курячий бульйон. Виявилось, що, вживаючи курячий бульйон, хворі швидше одужували. А ще, коли в раціоні є така страва, люди вдвічі рідше хворіють. То в чому ж секрет позитивної дії курячого бульйону? Про це розповіли Олег Швець, директор НДІ харчування, та гастроентеролог Звенислава Костур. -- Чи не перебільшено лікувальний вплив бульйону? О. Швець: -- В одному грамі бульйону міститься 9 кілокалорій (для порівняння, у грамі цукру -- 4 кілокалорії). Ось чому споживання такої страви відновлює та поповнює сили та енергію. Крім того, за день людський організм треба забезпечити 20 -- 25 грамами насиченого жиру. Він є в маслі, салі та курячому бульйоні. Перші два продукти доволі важкі для травлення, тоді як курячий бульйон належить до легкотравних, що важливо у стані хвороби. -- Але ж заведено вважати, що бульйон -- це суцільний холестерин! З. Костур: -- Куряче м'ясо містить жир, але в меншій кількості, ніж м'ясо інших видів. Оскільки жиру в такій страві не забагато, бульйон не подразнюватиме жовчовивідні шляхи й не перевантажуватиме підшлункову залозу. Також у м'ясі курки й півня мало сполучнотканинних елементів, тому воно краще перетравлюється. Загалом йдеться про легкозасвоювану страву, що дуже важливо, коли людина хворіє, адже в такому стані внутрішні органи не впораються з перевантаженням. Бульйон же ми споживаємо гарячим (отже, посилюється кровотік), п'ємо малими ковтками, завдяки чому в травний тракт потрапляють невеликі порції їжі. А оскільки в страві є клітковина (до курячого бульйону завжди додають петрушку, моркву, цибулю, селеру), ця страва поліпшує травлення. -- А яких корисних речовин там багато? З. Костур: -- У м'ясі півня велика кількість желатиноподібних речовин, це складова частина змазки для суглобів та хрящів. Тож ця страва особливо корисна хворим, які довго лежать (наприклад, після переломів), через що порушується обмін речовин (часто втрачається кальцій). Бульйон сприяє відновленню стану кісток. Ще дуже важливо -- деякі з незамінних амінокислот містяться лише в м'ясі курки та півня. Ці кислоти потрібні насамперед для підвищення тонусу серцевого м'яза. А заразом на фоні споживання бульйону поліпшується стан усіх м"язів в організмі, що позитивно позначається на роботі внутрішніх органів та систем. Якщо підсумувати, ця страва сприяє посиленню кровотоку, підвищенню тонусу м'язів, відновленню стану кісток, нормалізації роботи травної системи. Усе це позитивно впливає на імунний статус, і, що важливо, організм завдяки бульйону поповнюється енергією. Тож ідеться про страву, що допомагає одужанню.


expres.ua

Ключевые слова:
bigmir)net TOP 100 Яндекс.Метрика

При использовании информации в печатном или электронном виде ссылка на www.neboley.com.ua обязательна.
Интернет–издание не несет ответственность за достоверность информации, размещенной в разделах народной медицины. Предупреждаем, прежде чем воспользоваться рецептами нетрадиционной медицины обязательно посоветуйтесь с врачом.
За содержание рекламы ответственность несет рекламодатель.

Электронная почта портала: info@neboley.com.ua