29.01 - 09:30

7 джерел омега-3 жирних кислот


 

Жирні кислоти омега-3 вважаються незамінною поживною речовиною. На відміну від риби і яєць, рослинні джерела омега-3 представляють собою різні фітонутрієнти, які позитивно впливають на стан вашого здоров’я. Їх же виняткова здатність боротися із запаленнями полягає у доповненні їх складу антиоксидантами і вітамінами. Пропонуємо дізнатися про ці речовини більш детально.
Життєдайні жирні кислоти омега-3
Що може статися, якщо у вашому раціоні немає достатньої кількості жирних кислот омега-3? Чекайте появи таких симптомів як втома, зміна настрою, депресія, поганий кровообіг і порушення пам’яті. У ході клінічного дослідження було доведено велике значення омега-3 не тільки для правильного функціонування нашого тіла, але і для ефективного запобігання проблем зі здоров’ям.

Жирні кислоти омега-3 здатні допомогти зменшити запалення і покращити когнітивну функцію. У дітей молодшого і середнього віку вони сприяють нормальному розвитку організму і запобігають ураженню нервів і розладам зору.

Крім того, ці життєво необхідні жирні кислоти сприяють зниженню ризику виникнення серцевих захворювань, деяких видів раку, артритів і нейродегенеративних порушень, таких як синдром Альцгеймера і деменція.

Так як наше тіло не в змозі самостійно забезпечити себе цією необхідною живильною речовиною, непогано знати, які продукти варто їсти, щоб заповнити в ній потребу організму. Здорова доросла людина повинна прагнути до цифри в 250-2000 мг омега-3 в день, з урахуванням приписів лікаря.

Більшість людей звертається до вживання риби. Лосось, тунець, сардини і скумбрія є чудовими джерелами цих жирних кислот. Втім, існує цілий ряд рослинних джерел, які також добре можуть задовольнити цю потребу. Представляємо вам список рослинних джерел омега-3, які ви напевно захочете спробувати.

1. Насіння льону

Насіння льону багате на клітковину, білки, марганець, магній, і, звичайно ж, омега-3 кислоти. Як насіння, так і масло є надзвичайно популярним засобом, які сприяють лікуванню і запобіганню ожиріння, високого рівня холестерину, високого кров’яного тиску і захворювань серцево-судинної системи.
І вам не знадобиться велика кількість продукту: 30 грамах насіння міститься вражаючих 6388 мг омега-3 жирних кислот.

Безліч досліджень лляного насіння і його позитивного впливу на стан здоров’я показали, що воно є потужним інструментом оптимізації ваги. Ви можете додавати мелений або зерновий льон в смузі, обсипати ним вівсянку або інші зернові каші, або використовувати як заміну яєць для випічки.

По можливості, подрібнюйте цільні зерна льону самі. Справа в тому, що подрібнений льон досить швидко втрачає свої властивості, а от цілий – збереже їх протягом довгого часу. Якщо ви віддаєте перевагу вживати лляну олію, намагайтеся не використовувати його при приготуванні гарячих страв, а лише для заправки салатів.

2. Волоські горіхи

Волоські горіхи – це одні з найбільш корисних видів горіхів для здоров’я. Це неймовірно цінні джерела важливих для серця мононенасичених жирів омега-3, марганцю, вітаміну E, міді та вітаміну H.

В тридцяти грамах волоських горіхів міститься більше 2500 мг омега-3, так само як і більше половини рекомендованої добової норми споживання міді і марганцю – двох надзвичайно важливих мікроелементів.

Клінічні дослідження довели, що волоські горіхи можуть поліпшити пам’ять, здатність до навчання, і, загалом, когнітивну функцію – що особливо актуально щодо синдрому Альцгеймера. Самі по собі вони є прекрасним вибором для післяобіднього перекусу. Також ви можете додавати волоські горіхи в каші, йогурти, або запікати їх у корисні для серця енергетичні кульки.

3. Конопляне насіння

Не виключено, що конопля – це одна з найбільш корисних для здоров’я рослин, які коли-небудь були відомі людині. В її 30 грамах міститься близько 2,5 грама омега-3 жирних кислот, а також білків, клітковини, і таких мікронутрієнтів як залізо, цинк і магній.
У ході більшості клінічних досліджень конопель вчені прийшли до висновку про її сприятливий вплив на стан здоров’я серця. Справа в тому, що вона попереджає утворення тромбів і сприяє відновленню здоров’я після інфаркту міокарда, так і запобігання його виникнення.

Насіння конопель мають довгу історію у східній, і альтернативної медицини – вони використовувалися при лікуванні неврологічних порушень і легких шкірних захворювань.
Для того щоб включити в свій раціон більше конопель, ви можете використовувати масло з її насіння, також як і будь-яке інше рослинне масло, і крім того, посипати її насінням каші, йогурти, додавати їх в смузі.

4. Перилова олія

Перилову олію складно назвати головним продуктом в господарстві пострадянських сімей, але вона досить популярна в корейській кухні.

Даний продукт володіє дуже приємним горіховим присмаком, що використовується і як масло для смаження, і як заправка для салатів.

Також її застосовують у медичних цілях для лікування шлункових захворювань легенів і поліпшення перетравлювання їжі. Також як і інші олії, перилова багата вітаміном E, а за вмістом омега-3 прирівнюється до насіння льону. Крім того, у неї найвище кількісне співвідношення омега-3 жирних кислот по відношенню до омега-6 жирних кислот.

Якщо ви хочете зберегти харчову цінність перилової олі і запобігти її згірклість, краще її не нагрівати. Набагато простіше і зручніше буде приймати перилову олію в капсулах в якості добавки.

5. Брюсельська капуста

В протилежність наявності у списку горіхів і насіння, скоріше за все ви здивуєтеся, побачивши в ньому і цей хрестоцвітний овоч. Можливо, у брюсельській капусті міститься не така велика кількість омега-3 – близько 88 мг в кожному качані – але вона більш ніж заповнює його наявністю поживних речовин і користю для здоров’я.

Насправді, вона має неймовірно високий вміст вітаміну K і C, а що вже говорити про клітковину! Саме тому часте вживання в їжу це хрестоцвітного овоча забезпечить зменшення ризику виникнення захворювань серцево-судинної системи і ожиріння.
Брюсельську капусту можна смажити, запікати, готувати на пару, або їсти в сирому вигляді.

6. Насіння чіа

Скоріше всього насіння чіа є найвідомішим джерелом омега-3 жирних кислот, і не просто так: вам знадобиться менше 30 грамів цього продукту для виконання своєї рекомендованої добової норми споживання.

Харчова цінність насіння чіа полягає не тільки в змісті омега-3 жирних кислот. Адже, незважаючи на свій розмір, вони надзвичайно багаті клітковиною і білками: цілих 10,6 грами клітковини і 4,4 грама білків!

Ці маленькі насіння містять порядну кількість омега-6 жирних кислот, що дуже важливо, так як вашому тілу необхідно оптимальне співвідношення омега-3 і омега-6 жирних кислот для кращого харчування і користі для здоров’я.

Ви можете посипати насінням чіа салат, додати їх в свій смузі, або навіть приготувати з них запіканку! Вони володіють дуже м’яким смаком (якщо він взагалі є). Якщо ж їх замочити, то вони стануть чудовою загусником.

7. Водорослева олія

Як ви могли вже здогадатися по назві, водорослеву олію роблять з водоростей. Насправді, вона містить ті ж жирні кислоти, що і лосось та інші морські продукти.

Водорослева олія має неймовірно високий вміст мононенасичених жирів, і так як вона має високий поріг димоутворення і м’який смак, то підходить для смаження.

Радимо замінити, де можливо, менш бажані рослинні олії (крім оливкової олії першого віджиму) на водорослеву олію. Також ви можете її приймати в якості добавки в капсулах.

Тепер, коли відомі всі ці рослинні джерела омега-3, у вас з’явиться ще більше можливостей підтримувати правильну роботу мозку і серцево-судинної системи. Сподіваємося, ви ними скористаєтеся. Здоров’я вам!

ukrhealth.net

Ключевые слова:
Читайте также:

Neue Forschung: Wie man Herzinsuffizienz mit Leichtigkeit vermeidet

Eine kürzlich von einer Gruppe von Wissenschaftlern durchgeführte Studie ergab, dass bereits eine einfache Maßnahme wie der Verzehr der richtigen Menge an Obst und Gemüse das Risiko einer Herzinsuffizienz erheblich senken kann.
Подробнее »»

New research: how to avoid heart failure with ease

A recent study conducted by a group of scientists found that something as simple as eating the right amount of fruits and vegetables can significantly reduce the risk of developing heart failure.
Подробнее »»

Новое исследование: как избежать сердечной недостаточности с легкостью

Недавнее исследование, проведенное группой ученых, выяснило, что простая вещь как правильное употребление фруктов и овощей может значительно снизить риск развития сердечной недостаточности.
Подробнее »»

Нове дослідження: як уникнути серцевої недостатності з легкістю

Недавнє дослідження, проведене групою вчених, з'ясувало, що проста річ, як правильне вживання фруктів та овочів, може значно знизити ризик розвитку серцевої недостатності.
Подробнее »»

Какие яйца более полезны: куриные или перепелиные

Яйца – это ценный источник белка и других полезных питательных веществ.
Подробнее »»

bigmir)net TOP 100 Яндекс.Метрика

При использовании информации в печатном или электронном виде ссылка на www.neboley.com.ua обязательна.
Интернет–издание не несет ответственность за достоверность информации, размещенной в разделах народной медицины. Предупреждаем, прежде чем воспользоваться рецептами нетрадиционной медицины обязательно посоветуйтесь с врачом.
За содержание рекламы ответственность несет рекламодатель.

Электронная почта портала: info@neboley.com.ua