08.10 - 12:24

ВАЖЛИВІСТЬ ПІДТРИМКИ ПРАВИЛЬНОГО ВОДНОГО БАЛАНСУ ДИТИНИ ПІД ЧАС НАВЧАННЯ


 

У період початку навчального року у кожного із батьків виникає питання правильного харчування та підтримки гарного настрою дитини. Адже всім хочеться, щоб ії дитина вражала вчителів та однокласників знаннями, максимально швидко бігала крос і стала душею компанії. Як допомогти маленькому учневі в цей період? Що можуть зробити батьки, щоб підвищити здатність дитини концентруватися, зберегти радість та бажання вчитися?

Фахівці зі здорового харчування радять попрацювати в наступних напрямках: подбати, щоб організм дитини отримував достатньо кисню; забезпечити школяреві продуктивний відпочинок; правильно організувати розпорядок дня; скласти харчування і не забувати про пиття.
Якщо дитина п'є достатню кількість води протягом дня, це може покращити його когнітивні здібності, знизити втому і сприяти кращій працездатності в школі.

Наразі, більшість навчальних закладів України не обладнані достатньою кількістю апаратів з чистою питною водою, а у буфетах продаються тільки солодкі напої. До того ж, вчителі не звертають увагу та не, що їдять або п’ють діти, особливо – з якою періодичністю. Вчені давно з'ясували, що нестача води в організмі гальмує процес розумової діяльності дитини. Тому батькам необхідно стежити за тим, щоб їх діти випивали в день достатню кількість води, а це приблизно 7-12 склянок 200мл ємності. А для того, щоб виробити звичку пиття води, батькам досить подбати, щоб пляшечка з водою стояла поруч з дитиною, або була у портфелі, щоб учень при відчутті спраги завжди мав можливість попити. Також можуть стати у пригоді і нагадування на мобільному телефоні, або просто смс, надіслані мамою.

Дослідження показали, що коли школярі відчувають спрагу, їх розумова працездатність знижується приблизно на 10%, в тому числі, пам'ять і концентрація уваги. Спрага зазвичай відчувається, коли зневоднення досягає рівня 0,8% - 2% маси тіла. Наприклад, для 7-річної дитини вагою 25 кг еквівалентом такої кількості втрати вологи може бути невелика пляшка води об'ємом 0,5 літра. Коли рівень зневоднення зростає до 2% маси тіла, значно знижуються такі функції, як короткострокова пам'ять, швидкість реакції, здатність мислити, швидкість сприйняття інформації та навіть погіршується настрій. Крім того, супутні симптоми зневоднення, такі, як втома і головний біль, самі по собі погіршують концентрацію і розумові здібності .

Варто відзначити, що батькам необхідно заохочувати та підтримувати пиття води серед школярів шляхом контролю наявності пляшечки з водою у кожної дитини, а також щоденним нагадуванням. Таким чином, буде поліпшуватися концентрація уваги, успішність і поведінка учнів.

Педіатри стверджують, що збільшення споживання води сприяє більшій ефективності навчання і допомагає сформувати навички правильного харчування змалу. Діти стають більш зосередженими, менш втомленими і сонливими, рідше скаржаться на головні болі. Пиття води протягом дня сприяє зниженню втоми, нервозності та відволікаючих чинників, викликаних спрагою, а також  підвищує концентрацію учнів .

Ключевые слова:
bigmir)net TOP 100 Яндекс.Метрика

При использовании информации в печатном или электронном виде ссылка на www.neboley.com.ua обязательна.
Интернет–издание не несет ответственность за достоверность информации, размещенной в разделах народной медицины. Предупреждаем, прежде чем воспользоваться рецептами нетрадиционной медицины обязательно посоветуйтесь с врачом.
За содержание рекламы ответственность несет рекламодатель.

Электронная почта портала: info@neboley.com.ua